Renovem la memòria

 


Ara fa deu anys del famós rescat bancari i la majoria tenim fàcil recordar-lo. Són fets molt greus que no tenim dret a oblidar i que per justícia s'ha de continuar posant sobre la taula exigint reparació.

Em sembla molt vàlid el comentari que fa del tema en Vicent Partal al seu editorial de VilaWeb de 9 de juny de 2022 titulat

Els lladres gaudeixen de bona salut, deu anys després del rescat bancari

Cliqueu AQUÍ si el voleu llegir complet.

En reprodueixo algun tros que m'ha semblat més remarcable:

Les repercussions d’aquella operació continuen essent fortíssimes en la nostra vida quotidiana. I això malgrat que el govern espanyol del moment va afirmar, amb un cinisme insuperable, que serien els mateixos bancs que acabarien pagant el rescat, i no els contribuents. Era mentida. Deu anys després els bancs no han retornat sinó una part ínfima dels milions i milions i milions d’euros que van arribar a rebre i ja no s’espera que en tornen més. Pocs casos més clars deu haver-hi al món d’aquest model tan peculiar de capitalisme que proposa que si hi ha guanys vagen a parar a les butxaques privades, però que si hi ha pèrdues les hàgem de pagar tots.

(...)

I pel camí han quedat, entre més coses, l’arrelament de les caixes al país, la pluralitat de l’oferta bancària –de cinquanta-cinc bancs i caixes en resten deu i prou, cosa que engega a dida la possibilitat de canviar de banc si no t’agrada com et tracten– o l’obra social, que tan important era en molts territoris, i que pràcticament ha desaparegut­. Ah! I un patrimoni captiu de més de 144.000 pisos i cases que, malgrat haver estat pagats amb els diners de tothom, no s’ha volgut convertir en oferta pública, cosa que ha contribuït a fer de l’habitatge un dels problemes principals d’avui.

Acaba dient d'editorial:

Pensant en situacions com aquesta, el filòsof alemany Peter Sloterdijk ens ha proposat que l’enuig, la ira, la ràbia –com en vulgueu dir– que causen situacions com aquestes dins nostre, aquest sentiment físic d’asfíxia que sentim quan ens adonem de què ens fan, es transforme en una exigència de canvi radical, complet, de la vida pública. No puc estar-hi més d’acord.

Comentaris

Ramon Gabarrós ha dit…
És urgent que tota la societat vagi entrant en un nou concepte de "justícia", de "fer justícia". Cal entrar en una perspectiva que superi i vagi més enllà de justícia =càstig, entendre que la vertadera justícia va per la via de la restauració, i en diem "justícia restaurativa". Ho exposa magníficament Reyes Mate en una entrada recent al seu blog Memoria y Política (http://memoriaypolitica.blogspot.com) que titula "Los abogados de ETA y la justicia restaurativa", que comença dient: Desde los tiempos de Electra, la tragedia de Sófocles que identificaba justicia con castigo, entendemos que hacer justicia consiste en sancionar al culpable. El punto flaco de este planteamiento es que desatiende la reparación de los daños causados por el infractor, por eso decimos que, en esa forma de entender la justicia, las víctimas son invisibles. Eso ha empezado a cambiar gracias a otro modo de entender la justicia, mucho más atenta a los daños que la injusticia causa en la víctima, pero también en la sociedad y hasta en el propio agresor. Estamos pasando de una justicia punitiva a otra, restaurativa, que así se llama esta nueva doctrina, porque lo que pretende es, sin abandonar el castigo legal establecido, reparar o restaurar los daños causados.