Més sobre Francesc Tosquelles


 

 
Fa poc més de tres mesos vam publicar un text sobre Francesc Tosquelles que podeu rellegir al blog i encara més còmodament clicant AQUÍ

Avui, 27 de juny de 2022 el diari Vilaweb publica una interessant entrevista amb Carles Guerra que titula "La revolució oblidada de Tosquelles i la possibilitat de rehumanitzar-nos" i també podeu llegir-la completa o, si més no, el paràgraf que n'hem seleccionat:

 —Tosquelles ha estat fins aquests darrers anys un personatge desconegut a Catalunya, malgrat la seva importància i transcendència en el camp de la psiquiatria.
—El trajecte de Tosquelles és un trajecte desconegut, que no forma part del cànon ni dels homenots ni dels homenets. És una figura que dins la cultura catalana trenca aquest moment de victimització de l’exili, que és molt legítim, però en el seu cas és un exili gloriós. Perquè pot traduir a França tots els grans avenços de la Mancomunitat i de la Generalitat, pel que fa a la descentralització dels hospitals psiquiàtrics, l’experiència en el cooperativisme, la revolució de la salut mental. Els grans avenços en la psiquiatria en l’època de la República troben una certa continuïtat a l’exili en el cas de Tosquelles. A França és recordat com un refugiat republicà i comunista, tot i que de fet era anarquista i militant del POUM. I allò que hem defensat sempre Joana Masó i jo en aquest projecte és que no ens interessa la psiquiatria per la psiquiatria: ens interessa el cas de Tosquelles, que fusiona l’avantguarda psiquiàtrica amb l’avantguarda política, a Catalunya i a la França ocupada, com també l’avantguarda cultural, que és la del surrealisme, perquè quan Tosquelles arriba a Sent Alban aquest lloc es converteix en un refugi polític per a artistes com el poeta Paul Éluard, que fuig perseguit pels nazis; o el metge i filòsof Georges Canguilhem que ha estat vinculat amb la resistència… Jo sempre faig la broma de dir que l’hospital de Sent Alban és com una Bauhaus del sud d’Europa, que reuneix cultura, una manera de viure i un model polític.”


Comentaris

Ramon Gabarrós ha dit…
D'aquella primera entrada al blog sobre en Tosquelles i titulada "Història potencial de Francesc Tosquelles" en ressalto especialment que, parlant de la guarició dels malalts mentals, ell afirma que la primera urgència és curar les institucions; i se'ns diu també que amb la postura psiquiàtrica de Tosquelles queda capgirada per sempre la nostra relació amb la bogeria.
El poques paraules: els problemes de les persones, a nivell psíquic i mental i també a nivell físic en tots els aspectes, són produïts fonamentalment a nivell de medi social, una societat malalta com la nostra fa difícil que hi hagi persones sanes en el cos i en l'esperit. Mentre no lliguem aquestes qüestions, la medicina en tots els seus camps realment està condemnada al fracàs més espectacular que continuarem dissimulant en forma de fàrmacs cada vegada més invasius i sofisticats.