Llibertat de pensament i d'expressió





Ahir, 22 d'bril, vaig trobar a Twitter una discussió ocasionada a partir de les dues piulades següents:

@JaumeAsens:"La llibertat d'expressió acaba amb la mentida, que pot acabar als tribunals. Una cosa és opinar i una altra és difondre informació falsa en un moment delicat com aquest." (A Catalunya Ràdio)
Xavier Sala-i-Martin: Amb tot el carinyo,@Jaumeasens, t'equivoques. La llibertat d'expressió no acaba amb la mentida sinó amb qui creu q té la capacitat de decidir què és mentida ja sigui jutge, govern o sacerdot. Quan els poderosos decideixen sobre "la veritat", s'acaben la democràcia i la llibertat.

El tema és de molt especial interès, ara i sempre, i a través de la història s'han justificat censures i inquisicions de tota mena. Cal desconfiar de qui ens vulgui salvar de l'error i de la mentida indicant-nos on es troben l'un i l'altra; només des d'un mateix, des del pensament propi, podem decidir què és vàlid i què no ho és per a mi, acceptant plenament i amb totes les conseqüències la pluralitat de pensament i d'acció a la societat. Cap església religiosa o laica ni cap líder carismàtic no ens ha de salvar de res ni alliberar-nos de la nostra responsabilitat de ser, pensar i actuar des de nosaltres mateixos.

Comentaris