Viure és canviar



La vida és un procés que exigeix canvi, mutació i autodeterminació. Hauria de ser una ocupació vital de tots els sers humans: elaborar un projecte de vida propi enfront del destí.
     No hi pot haver cap tasca tan important com aquesta ja que significa tornar a néixer i presentar-se enfront dels altres com un ser nou i fruit d’un nou naixement.
     Cada persona elegeix el seu propi camí i evita tot allò que signifiqui dependència i sotmetiment a idees, valors i projectes de vida externs a cadascú. Això implica viure de les pròpies fonts d’energia i dels projectes que neixen al seu interior: autodeterminar-se i créixer des de dintre d’un mateix. Tot un canvi de vida. Viure és canviar.
      Avui hi ha una sèrie d’experts especialistes en tot allò que significa aquesta tasca del canvi, tant personal com institucional. Un d’ells és Don Tapscott, gran coneixedor de la que es pot anomena la cultura dels joves i qui ens aconsella obertament, com a criteri estratègic, adoptar aquesta cultura ja que, per la seva vinculació a Internet, els joves es troben en constant connexió comunicativa de manera oberta, transparent, confiada i pública. Partint de les referències de la cultura tradicional que ho organitza tot partint del principi d’autoritat, del secretisme i de la privacitat de qualsevol projecte emmarcat en la producció social de béns i serveis. Accepta dels joves la circulació pública i gratuïta del coneixement i l’estat permanent de comunicació, amb el corresponent sorgiment d’una comunitat d’iguals fonamentats en la tecnologia digital. El nou circuït de creació és un projecte obert i incloent col·lectivament, ja que les xarxes socials i digitals permeten una trobada solidària i participativa en termes d’igualtat i eficàcia.
      Per tal de recuperar la confiança i l’estabilitat necessitem fer canvis dràstics, aplicar la saviesa de la multitud i això convidarà les millors ments a col·laborar en el procés de creació col·lectiva i contribuirà significativament a restablir la confiança i la transparència, element fonamental de la cultura juvenil.
      Un text significatiu de Don Tapscott sobre aquestes qüestions es pot llegir en aquest mateix blog i porta el títol «La col·laboració en massa ho canvia tot».

Comentaris