Verificat


Tornem a les qüestions que ens han ocupat a les dues últimes entrades d’aquest blog titulades «Informadors influents» i «La fàbrica d’ignorància»; és perquè ens adonem de la gravetat de la situació actual en l’àmbit de la informació i de la necessitat d’anar-hi trobant respostes adequades. I potser és especialment oportú posar-ho sobre la taula en aquests moments preelectorals en que ja comencem a veure i a sentir una mica de tot.

Parlar aquí de «Verificat» és passar a tractar del treball molt interessant que fan a nivell català per a donar resposta a aquestes qüestions.

Aquí al blog mateix, a la columna que tenim posada a la banda dreta, a la llista d’enllaços, hi podeu trobar una manera ràpida i còmoda d’accedir a la seva web i us recomanem que ho feu. Allà podreu veure, entre altres coses, què diuen d’ells mateixos:

«Som una associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de lluitar contra la desinformació i la manipulació a internet. Ho fem des del periodisme i l’educació perquè creiem que una societat més ben informada és més crítica, més sana i més democràtica.»

També hi llegim:

«Fem fact-checking o verificació de dades i l’apliquem tant al discurs dels nostres representants públics com al soroll que circula a través de les xarxes socials. Volem oferir informació precisa i veraç perquè la ciutadania pugui prendre decisions fonamentades i promoure la responsabilitat en la comunicació pública. La nostra missió és contrarestar la desinformació i contribuir a una societat més informada i crítica.»

Ens conviden a ser rigorosos per la nostra part, a no participar en la difusió de notícies no contrastades, a no admetre que ningú ens pugui vendre garses per perdius. A denunciar sempre obertament totes les mentides i tergiversacions vinguin d’on vinguin i ens diguin el que ens diguin. Un objectiu bàsic i fonamental per participar amb dignitat en la nostra societat.

Comentaris

Ramon Gabarrós ha dit…
Precisament ahir ens va arribar una comunicació de Verificat que pot completar la nostra informació sobre ells. En poso una primera part i no més perquè aquí l'extensió dels comentaris és limitada.

"Catalunya torna a les urnes el 12 de maig i, en períodes electorals, la desinformació és més perillosa que mai.

Per aturar la propagació de mentides en campanya, des de Verificat habilitem ‘Catalunya en dades’, un portal amb informació contrastada sobre els temes de major interès en la cursa electoral al Parlament de Catalunya. S’hi desgranen dades contrastades sobre les principals preocupacions de la població, segons el darrer Baròmetre d’Opinió Pública del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO): clima, economia, serveis públics, migracions i les relacions amb l’Estat. El repositori està a l’abast de partits polítics, periodistes i el conjunt de la ciutadania i pretén afavorir un debat públic de millor qualitat.

A més, aquesta setmana hem anunciat l’adhesió de Verificat a la Media & Learning Association, l’entitat líder en matèria d’educació mediàtica a Europa i hem desmentit un tuit viral que pretenia desacreditar la nostra feina.

Com sempre, ens podeu fer arribar tot allò de què dubteu a través del nostre canal de WhatsApp (+34 666 908 353). Entre totes, farem que les mentides quedin fora d’aquesta campanya.
Actualitat

Política

A més de treballar per oferir-vos el portal de ‘Catalunya en dades’, l’equip de fact-checkers de Verificat hem seguit l’actualitat que marca les narratives de cara al 12 de maig. De fet, hem exposat una campanya d’Esquerra Republicana (ERC) que el partit ha difós a xarxes socials i amb què distorsionen gràfics per transmetre missatges enganyosos sobre la seva obra de govern.

A més, hem desmuntat amb dades les narratives de la candidata d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, amb què ha relacionat erròniament migració amb delinqüència, més despesa social i ocupació en una entrevista al Cafè d’Idees (TVE).

També hem desmentit que “només” el 9% de la població catalana està a favor d’un referèndum, tal com ha dit la número 2 del PSC, Alícia Romero, en una entrevista al Més 324 (TV3). De fet, l’últim baròmetre del CEO recull que el 76% de la ciutadania de Catalunya està a favor d’aquesta via.

Tampoc no és cert que Espanya estigui en la quarta posició pel que fa a contribucions econòmiques a l’OTAN, com va comentar el diputat de Sumar, Gerardo Pisarello. De fet, tal com hem verificat en aquest article, està més aviat a la cua."

(...)