Informadors influents

 


Del llibre #Fake You. Fake news i desinformació recollim un text que ens pot ajudar a situar aquesta qüestió tan greu de la nostra societat i a tenir-la molt en compte sempre i en tot moment:

Qui es troba darrera de les fake news? Com es distribueixen i es creen les notícies falses? Com ja s'ha esmentat, per respondre a aquestes preguntes l'estratègia més eficient és seguir el rastre dels diners, és a dir, centrar-se en esbrinar qui crea i paga les fake news i qui cobra per crear-les i viralitzar-les. Entre els primers, als quals se'ls pot anomenar "productors de desinformació" perquè, tal com es veurà, es tracta d'una vertadera indústria, s'hi troben governs, institucions i partits polítics --en unes ocasions, com a productors de disinformació; en d'altres, com a inversors perquè un altre actor la creï i la viralitzi-- accionistes i directius dels mitjans de comunicació de masses, grans corporacions i personalitats, grans fortunes o celebrities. Entre els segons, els que cobren per crear fake news fetes a mida o per viralitzar-les, es troben empreses de comunicació política, empreses especialitzades en bots i governança algorítmica, mitjans de comunicació i plataformes de continguts en línia. A tots ells els anomenarem també "informadors influents", a causa de l'abast que tenen entre la població. Si es desitja realment atacar el fenomen de les fake news, aquests actors --els creadors de desinformació i els que cobren i paguen per difondre-la-- haurien de ser-ne l'objectiu principal.

En les següents pàgines, s'analitzaran alguns casos paradigmàtics per entendre com funciona el procés de creació i difusió de les fake news, les de veritat, les que soscaven la democràcia. Poden canviar les tècniques i els formats, poden actualitzar les tecnologies i els mètodes, es poden analitzar dimensions, escales i llocs diferents, però els interessos i els objectius, com es veurà, són sempre els mateixos. D'aquesta manera, es comprendrà per què és tan difícil que els que tenen el poder de fer-ho posin en pràctica polítiques per posar fi al problema: són els mateixos que es beneficien de que això no passi.

Comentaris