Propostes musicals de l'Esteve Sunyol (1): Fabrizio de André

             


Per aquesta temporada estiuenca, l'amic Esteve Sunyol ens proposa autors i músiques que a ell li agraden i que voldria compartir amb nosaltres. Ell fa la invitació a persones que  coneix, però nosaltres, d'acord amb ell, hem cregut interessant ampliar-ho a més gent i concretament als seguidors de Mar Obert: aquí ho teniu.
La proposta d'avui només vol ser un inici i "amenaça" de continuar-ho fins a setembre.

            Ens diu l'Esteve:  

Vull començar amb un mag dels textos, de la cançó, de les tonades...: FABRIZIO DE ANDRÉ. Així, amb majúscules ben grosses. Aquest enyorat cantant va morir al 1999 d'un càncer als pulmons. Tenia 59 anys.

Proposo aquesta meravella dedicada a Gènova i cantada en genovès: "Crêuza de mä", d'un disc del 1984 del mateix nom. Aquí va comptar amb el seu fill Cristiano de André al violí.

 Impressionant i seriosa la col·laboració que va tenir amb els músics de la "Premiata Forneria Marconi" amb en Mauro Pagani (coautor de moltes cançons amb en Fabrizio) al capdavant.

 Busqueu-lo, profaneu impunement la seva discografia. Descobrireu un paradís miltonià amagat als ulls terrenals. Perles com: "Le Nuvole", "Andrea", la gran "Amico Fragile", "Bocca di Rosa,","Anime salve"... i la imprescindible versió d' "Il Gorilla" de Brassens!

En fi, capbusseu-vos, si voleu, en l'obra d'aquest anarquista, pacifista, amic i defensor de perdedors, putes i marginats als que va dedicar moltes cançons.

I encara hi poso aquesta:
"Il Testamento di Tito": una lectura dels deu manaments!

 

  (Interessant també el seu disc "La Buona Novella" (1970), dedicat a la infància de Jesucrist. Una         visió que encara és vàlida i que va escandalitzar algú.)

Comentaris

Ramon Gabarrós ha dit…

Jo també n'he trobat a YouTube una que m'ha agradat molt. Es titula DOLCENERA. Us convido a escoltar-la: https://www.youtube.com/watch?v=TIxmc1WCdJ4