Etcètera

 


Hem fet nostre el títol que encapçala el recent butlletí nº 43 de Coop57 per tornar a parlar del projecte de la Cooperativa.

Copiem algun paràgraf del seu editorial:

Etcètera es refereix, al diccionari i etimològicament, a 'tota la resta'. Tot el que es repeteix. En aquest sentit, la llista de males notícies és massa llarga i adolorida, extenuant i colpidora. Sota una permanent prova d'estrès social, després d'una pandèmia, només ens faltava una guerra devastadora d'inici clar i final incert que tot ho trastoca en un context de des-democratització global i auge dels autoritarismes (...) Va tornar la normalitat i amb ella les males notícies de sempre. I els desnonaments, la dictadura del mercat i el racisme institucionalitzat.

No aprenem i és com si no ens volguéssim creure el que ja sabem. Perquè 2023 ens diu que banca i elèctriques baten rècords antològics de beneficis sota lògiques especulatives i crisis energètiques. Mentrestant, l'exclusió i les desigualtats socials s'enfilen a màxims històrics afectant el 30% de la societat i alhora el pressupost militar és el major de la història recent. La persistència d'una violència masclista insuportable, l'impacte creixent dels trastorns de salut mental, la tragèdia continua de les migracions i els exilis o l'augment de la carestia de la vida dibuixen un retaule que, en comptes de paralitzar-nos sota la por com voldrien, ens interpel·len a redoblar tots els esforços i cada esperança.

No hi ha etcètera oficial sense etcètera alternatiu. I val la pena repensar-ho per reafirmar-nos. A cada mala notícia cal oposar les bones. A cada runa, una reconstrucció. A cada injustícia una alternativa. El món, finalment, se sosté, cada dia i com sempre, per milers de gestos quotidians, protagonitzats per milers de persones anònimes, que el fan habitable, vivible i solidari. I és el que podem fer i el que encara està a les nostres mans. Repetir-nos nosaltres també.

 Des d'aquest mateix Butlletí tothom qui ho desitgi trobarà informacions suficients per descobrir l'important impuls social de la Coop57 i de participar-hi de la manera que vulgui. 


Comentaris