Anarquia relacional

 

Amb aquest títol i amb el subtítol "La revolució des dels vincles", l'Editorial Tigre de Paper va publicar fa poc més d'un any el llibre de Juan Carlos Pérez Cortés que exposa àmpliament el contingut d'aquesta proposta que ens sembla especialment interessant. Per exposar breument en què consisteix ens valdrem aquí d'un text que forma part de la contraportada del llibre:

L'anarquia relacional no busca només trobar nous models per a les nostres relacions amoroses o sexoafectives, és un corrent de pensament que sacseja la manera com hem entès fins ara totes les relacions en el seu conjunt. Quin model d'amistat volem en la nostra vida? En quin entorn volem que creixin els nostres infants?Podem construir formes alternatives de parentiu? L'anarquia relacional és la proposta que estructura moltes intuïcions que des de fa anys floreixen en el si dels moviments transformadors i en els espais activistes.

Un ideal amb una marcada empremta feminista que posa al centre de les relacions la comunicació, la confiança, l'honestedat. Aquesta proposta aparta el focus d'idees com el desig, la llibertat individual, la necessitat de fruir i altres conceptes que s'han evidenciat fallits. Davant de tot això, el repte de l'anarquia relacional és construir, des de baix, xarxes d'afectes
i maneres de cuidar-nos, models de convivència amb qui ens acompanya d'acord amb els mateixos ideals que voldríem que regiressin la societat. I fent-ho, superar la normativitat, les estructures de poder i d'autoritat heretades i els mecanismes de control estereotipats.

Anarquia relacional, transició de la normativitat en les relacions a l'autogestió col·lectiva.

Comentaris