Cooperació ciutadana i urbanisme



Avui centra la meva atenció l'article "Corrupció ciutadana i prevenció de la corrupció en l'urbanisme" que ha publicat recentment Itziar González Virós al número 25 de la revista Crítica Urbana.

Durant vint anys l'Itziar ha elaborat una metodologia de cooperació entre la ciutadania i les administracions públiques que pot millorar la qualitat democràtica de les institucions .

Convido a llegir-lo sencer, però n'extrec aquí alguns punts que em sembla especialment oportú ressaltar:

Amb el desig de reivindicar la cooperació ciutadana com a eina que ajudi a la construcció d'una nova cultura d'intervenció i transformació del territori que sigui respectuosa amb la diversitat de necessitats i visions d'una comunitat àmplia i diversa.

Ningú no parla de com la ciutadania no solament pot omplir de vitalitat la vida dels nostres barris, sinó que també pot contribuir de manera radical a la millora de les nostres democràcies. No hem valorat suficientment el potencial que existeix en una aliança entre administracions públiques com a extensió natural de la comunitat i la ciutadania (...)

Des de l'Espai Cooperatiu Ciutadà que vam obrir en plena Rambles, vam treballar des de l'horitzontalitat i mutu reconeixement de totes les parts. Demostrem que és possible i comprovem, una vegada més, que els nostres polítics no estan encara disposats a renunciar als beneficis inconfessables que obtenen amb la cultura clientelar que fomenta la corrupció en matèria d'urbanisme.

Ens proposem fer-nos ressò des d'aquest blog de la metodologia de treball que té en marxa l'Itziar en alguns llocs i volem participar-ne com a ciutadans actius que anhelem canvis radicals en la organització de l'espai del territori. 


Comentaris

Ramon Gabarrós ha dit…
Ahir 29 de gener, l'Itziar ens va dirigir el taller "Cartografies estratègiques comunitàries", organitzat per la Comunalitat de Vic. L'objectiu del taller és analitzar i comprendre la realitat dels barris a partir del recull de dades i la seva visualització en cartografies que han de permetre detectar espais on definir intervencions estratègiques per millorar la qualitat del barri.