Mar obert? Reflexions sobre el nostre escriure

 


Un títol pot expressar una realitat o també un projecte o intenció de fer-la: En el nostre cas s'ha tractat d'una intenció. Mar obert ens expressa una postura oberta davant un món obert, una navegació en el caos del mar sense seguir camins prefixats, seguint només deixants, solcs que deixa una nau darrera seu al seu pas. Com deia Antonio Machado: "Caminante, no hay camino sino estelas en la mar". Aquestes "estelas" són els deixants en català. És per això que el pensament és aventura, és entrar en un bosc i obrir-hi camí desconeixent encara cap on ens podrà portar, és agafar la barca i començar a navegar desconeixent on anirem a parar.

Diem Mar Obert i ens entusiasma aquell poema que acompanya el nostre títol, però realment, quan ens fixem en les entrades que hem anat fent, comprovem que de fet ens limitem a refer camins que ja han fet d'altres; potser molt bonics i engrescadors però que no són aquells camins que dèiem que volíem obrir nosaltres mateixos enmig de la immensitat de l'oceà, en el caos sense límits preestablerts.

Sigui com sigui es tracta de donar una bona volta de timó i obrir-nos a l'aventura. Segur que ens quedarem lluny de les illes on han arribat aquells textos que hem anat copiant, però seran les nostres, fruit de les nostres reflexions, intuïcions i afectes. Seran elaboracions pròpies que tant es valoren quan es tracta de productes de menjar o beure, i tan poc quan es tracta de pensament. I com que no és fàcil anar pel món d'aquesta manera, potser ens descobrirem d'entrada una mica desvalguts i mancats de forces, però cada pas que fem en aquesta direcció serà una petita aventura nostra, més vàlida que tots els camins fressats.

La característica fonamental d'un subjecte és la seva singularitat. Un subjecte és sempre únic i irrepetible, i si som subjectes serem sempre originals i singulars. Molt bé que a la nostra societat es vulgui fomentar la lectura, però aquest llegir constant que se'ns proposa també ens pot fer ovelles seguidores de màximes i consignes exteriors, per molt vàlides que siguin. Potser, si és que s'ha de fer alguna campanya, hauria de ser per fomentar l'escriptura molt més que la lectura, el pensament propi i original, més que les grans descobertes que han fet els altres.

Comentaris