Temps de reptes

 


L'editorial del recent Butlletí nº 42 de Coop57, que porta el mateix títol d'aquest text, ens ofereix un bon resum de la situació social i econòmica d'aquest moment. Aquí en recollim una part fonamental que pot resumir-ne el contingut total:

Ens trobem davant d'una crisi climàtica que compromet la pròpia supervivència de la vida i, davant la magnitud del problema, la resposta que es dóna des dels espais de govern i responsabilitat és pràcticament nul·la. El capitalisme es devora a sí mateix mentre destrossa el planeta.

(...)

es constata que, igual que en crisis anteriors, de la pandèmia n'hem sortit més desiguals. (...) En termes absoluts s'estima que l'exclusió social ha passat d'afectar, el 2018, a 8,5 milions de persones a 11 milions el 2021, i l'exclusió severa de 4 a 6 milions.

En els darrers mesos, les dades de la inflació han augmentat de manera exagerada. Els motius són molts però ha tingut un paper central la pujada dels preus, en les matèries primes i energia, agreujada per la guerra d'Ucraïna. (...) Però encara hi juga un paper més central i accelerador la pròpia financiarització de l'economia que tracta aquests béns com a mers productes financers. I això provoca que l'evolució dels preus no obeeixi tant a raons productives sinó a bombolles especulatives. (...) I al final, el més greu de tot és que es comprometen certs drets bàsics fonamentals a grans capes de la població com l'accés a l'energia, l'alimentació, l'habitatge, les pensions públiques o inclús l'aigua. (...)

Aquesta dinàmica perversa té uns efectes negatius sobre la població, especialment a la classe treballadora que veu com els seus salaris, a diferència de la inflació, amb prou feines augmenten.

Per tots aquests motius fa falta i és imperatiu generar i enfortir estructures col·lectives i de democràcia econòmica. La situació actual és tremendament incerta i això pot generar sensacions de vulnerabilitat, angoixa o tristesa. Però totes aquestes emocions poden tenir una funció: ajudar-nos a reaccionar col·lectivament i posar en marxa plans d'acció.

A Coop57 els hem de posar en marxa des de la implicació de la base social i, així, ser més fortes per sostenir la nostra capacitat de donar resposta a les necessitats, sortosament creixents, de l'economia social, solidària i transformadora.

 

Comentaris