Bogre. La gran heretgia europea

 

 


El VilaWeb de 29 d'abril publica una entrevista de Martí Crespo amb el director cinematogràfic occità Fredo Valla que recentment ha vingut a la Universitat de Barcelona per participar en les Jornades sobre Occitània i els càtars. Valla és director de la pel·lícula "Bogre. La gran heretgia europea" que s'ha projectat a les Jornades.

Us convidem a llegir l'entrevista sencera. Aquí volem reproduir només la seva resposta quan li pregunten per què s'ha volgut fixar, en ple segle XXI, en un temps i una gent de fa mil anys:

Hi ha un interès espiritual innegable, però en el meu cas sobretot també hi ha un interès per la llibertat, l'esperit lliurepensador, intercanvi fluid d'idees que hi va haver aleshores a l'Europa balcànica i mediterrània.. En resum, el dret de pensar per si mateixos, i això és vàlid per totes les èpoques, inclosa l'actual. El film, és clar, parteix d'una idea espiritual i de la persecució d'aquesta idea que hi va haver pel simple motiu de proposar una visió diferent de l'oficial, la de l'Església de Roma o de Constantinoble. Però també és un film polític, perquè ens demostra que sempre, en tots els aspectes de la vida, cal ser herètic: no sols en l'àmbit espiritual o intel·lectual, sinó també en la vida familiar, a la literatura, en la política, en l'economia... Cal una visió herètica de la societat.

Comentaris

Ramon Gabarrós ha dit…
Una visió herètics de la societat en tots els aspectes i conseqüentment una praxi que es correspongui amb aquesta visió. Diria que l'heretgia és sobretot la perspectiva realment comunitària per damunt de la visió vertical de poder que ho envaeix tot fins a les consciències en el seu fons més íntim. Contra la perspectiva de ser criatures a les ordres d'un ser suprem i dels seus representants.