La cultura digital, el gran repte

 


El conjunt de la societat actual viu encara ben ancorada en el passat, en uns valors que conformen la nostra organització social i institucional, la nostra ment, el nostre cos i la nostra sensibilitat i que corresponen a subjectes, tradicions i formes de vida d'altres temps i de generacions ben allunyades de la sensibilitat innovadora del present.

El món digital al que estem abocats suposa una altra mentalitat o manera de percebre la cultura, el sentit de la vida i les seves diverses activitats, i també les relacions amb l'altre i l'experiència dels seus espais de trobada i de conversa. En el fons comunica un nou sentit de la vida. La societat del futur que s'intueix en això no és una ruïna ni un daltabaix; és quelcom diferent, ben allunyat de guerres i violències: una diversitat total.

 A través dels segles s'ha imposat absolutament la idea creacionista segons la qual tots els humans hem rebut la vida i el temps d'un ser superior i s'ha creat així un vincle d'absoluta dependència. I, més greu encara, això ha passat amb eficàcia a la vida civil. Som perfectes criatures i tot ho és i ho representa el ser superior; nosaltres no som absolutament res. I l'Estat modern imposa una visió única de la vida i de la història i defineix els costums i l'estil de les relacions socials, i dintre d'aquesta atmosfera se'ns ha volgut imposar un únic concepte de saber, objectiu i neutral, amb la consegüent eliminació de la presència del subjecte i de la seva activitat.

 Les noves tecnologies no admeten ni la possibilitat d'un principi d'autoritat ni de jerarquia. La cultura digital trenca directament amb aquest esquema funcional i ens obre a la realitat possible de la reversibilitat de tot, a la interactivitat i a la indeterminació on la llibertat, la responsabilitat i la creativitat col·lectiva són factibles.

Les noves tecnologies trobaran assentament i fonament en la seva novetat si es troben amb un subjecte humà conscient de la riquesa dels seus dons i recursos. Això suposa descobrir la seva capacitat per a una eficaç solidaritat en la comunicació social, i connectar profundament amb l'emergència del seu ser inèdit, font de tota imaginació, invent i creativitat.

Comentaris