Qui som? Per a què vivim?



 
 L'amic Guillem Ramis i Moneny ha publicat recentment amb aquest mateix títol un assaig de vuitanta vuit pàgines. Ell mateix ens el presenta amb la següent
 
Introducció 

 En aquest assaig "QUI SOM? PER A QUÈ VIVIM?" intent trobar resposta a dos interrogants cabdals de la meva —i de la nostra— existència. Som arribat a una edat plena de 83 anys, i apropant-me al crepuscle final vull valorar la vida que compartesc amb la multitud d'éssers que m'envolten, m'han precedit o continuaran després de mi.

La primera pregunta "QUI SOM?" cerca resposta en els apartats "Vivim dins l'Univers", "Com ha sorgit l'Univers", "La vida a la Terra evoluciona" i "Així es formaren els humans". Seguidament escric uns apunts sobre "El macrocosmos", "El microcosmos" i "La física quàntica". Tot queda resumit en el tema "Ciència, tècnica, bellesa, poesia... amor". Segueixen uns "Apunts de cosmologia". Amb la pàgina "Prodigi de la natura" s'arriba al comú origen de tothom, que es concreta en "El meu cos" i en "El meu poble, el món". A continuació es destaca el nostre tret més sorprenent: "L'autoconsciència, característica dels éssers humans".

.Al llarg de la història les persones sempre hem cercat resposta a les circumstàncies de la vida. Aquest escrit només aporta uns exemples sobre l'immens "Treball de gent pensadora i lluitadora" que visqué abans de nosaltres. He escollit quatre "Personatges internacionals": una monja del segle XII, un filòsof-teòleg del segle XVI, un pacifista del segle XX i una lluitadora del segle XXI: "Hildegarda de Bingen", "Giordano Bruno", "Mohandas Gandhi" i "Rachel Corrie". Per apropar-me a la meva terra, segueixen altres quatre presentacions de "Personatges de Mallorca": un filòsof del segle XIII, un literat del segle XIV que fugí de l'illa, una lluitadora víctima d'una guerra civil del segle XX i una dona del segle XXI que visqué fent el bé amb els mitjans senzills de cada dia: "Ramon Llull", "Anselm Turmeda", "Aurora Picornell" i "Pilar Bonnín". La primera part acaba exposant uns trets sobre "Espiritualitat", explicant que a la vida "Tot està unit".

Fa milers d'anys els humans inventàrem les religions davant els grans interrogants de la natura i de la vida. Avui encara molts milions de persones cerquen resposta en aqueixes creences. Per tant, cal veure "Com sorgiren les religions" i els "Principals grups religiosos del món": "Hinduisme",  "Budisme", "Taoisme", "Islamisme", "Fe Bahai", "Pacha Mama" i els grups no religiosos "Ateisme" i "Agnosticisme".

Després és fonamental revisar, amb actitud oberta i crítica, el concepte "Déu" i seguidament cal veure el paper que ha tingut —i té encara— dins la nostra civilització la religió judeo-cristiana, tota ella constantment guiada per "La Bíblia" i la tradició dels seus seguidors. Posarem atenció al "Missatge actual del judaisme" i, de manera molt específica, a "Jesús de Nazaret" i les seves "Paraules revolucionàries", pel fet que "El cristianisme" que d'ell sorgí ha marcat profundament la nostra història, tot i que actualment es troba "Dividit i en crisi" i només li escau "Renovar-se o morir", tenint en compte que encara pot ser avui un llevat de transformació personal i social, si és viscut sense deformacions i seguint els seus principis. Uns "Apunts de teologia" clouen la primera part.

La segona part "PER A QUÈ VIVIM?" reflexiona sobre "Com està la Terra" en el temps que ens ha tocat viure-hi, amb totes les necessitats i possibilitats existents. També cal destriar "On millora nostre món", perquè actualment vivim un "Canvi d'època". En definitiva, cal admetre que "Un altre món és necessari i possible". Per tant, "Avencem cap a una altra forma de viure", cosa que únicament aconseguirem si "Vivim plegats" i practicam la "Solidaritat ".

L'EPÍLEG és una consideració còsmica sobre la nostra realitat perquè tot just "Som pols d'estels". El final és una crida oberta i joiosa: "Celebrem el Cosmos". Místicament corpresos tot quedi resumit a la contraportada en el "Càntic de les criatures".

Es Pla de na Tesa, setembre de 2021.

Guillem Ramis i Moneny

guiemramis@gmail.com

De moment l'assaig és inèdit i l'autor n'ofereix fotocòpies.

També el podem enviar en pdf a qui ens el demani.

 


Comentaris