Crítica a l'urbanocentrisme

 


M'ha interessat molt l'entrevista que ha fet recentment Laia Soldevila a Gustavo Duch i que ha publicat Crític el passat 15 de juliol amb el títol "Hem de despoblar les ciutats". En recomano una atenta lectura completa acudint a https://www.elcritic.cat/entrevistes/gustavo-duch-hem-de-despoblar-les-ciutats-99454

Mentrestant en reprodueixo un dels seus apartats que respon a la pregunta sobre els problemes que genera l'urbanocentrisme:

Un desequilibri vital del planeta. Més del 50% de la població viu en un 2% del territori que són les ciutats. A Catalunya hi ha entre el 70% o el 80% de gent que hi viu. Només la resta de la població viu al món rural. La ciutat és com un ogre de grans dimensions que no produeix ni menjar, ni energia i tot li ha de venir de fora. Hi ha milions d’humans que li porten menjar i ell només excreta. Les urbs són responsables del 70%-80% dels gasos d’efecte climàtic, consumeixen el 70%-80% del menjar, de l’energia, i no ho retornen. Per això, el primer que ha de reconèixer una ciutat és que s’ha de despoblar. Hem d’aconseguir que una part de la gent surti de la ciutat. Barcelona no és sostenible alimentàriament. Com ho pot fer per fer menys insostenible la seva alimentació? Ajudant a repoblar el món rural, però no fer-ho amb una mirada urbana. La cultura rural, en els últims 50 anys, ha canviat per la imposició, per l’opressió, per la violació de la cultura urbana en tota regla. Ha vingut a imposar els mateixos cànons que es tenen a la ciutat. Amagada sota el turisme rural, amagada amb l’agricultura industrial, dins de la tradició…

Comentaris