Sobre nosaltres decidim nosaltres

 

 


 Tots tenim accés a l'entrevista que va fer el passat dia 11 de gener la periodista Assumpció Maresma a Ferran Lupescu i que publica VilaWeb el dia 18 amb el títol "La identitat nacional emprenya molt". La trobareu completa clicant AQUÍ.

Tot recomanant-ne una lectura completa i atenta, em limito a transcriure'n  els dos paràgrafs que tanquen el contingut de tot aquest interessant diàleg:

Amb tot el coneixement que teniu de situacions de conflicte nacional arreu del món, quines penseu que poden servir d’exemple millor als Països Catalans?
—Totes aquelles que han tirat pel dret sense demanar permís a l’amo. No m’hi puc estendre, però tinguem-ho clar: sobre nosaltres decidim nosaltres. I l’estat opressor no té cap dret a oposar-s’hi: l’opressió nacional no és legítima. Poseu-ho en majúscules cursives, si pot ser.

I els Països Catalans, podem aportar res al món?
—Crec que molt, si sabem aprofitar el potencial acumulat: una nació ja antiga que reprèn la majoria d’edat en un estat jove; una nació que s’autoafirma evitant alhora la xenofòbia; un avenç cap a la normalització de la llengua nacional compatible amb el multilingüisme del país (però no amb el bilingüisme, és clar); una lluita independentista que és alhora, i indestriablement, una lluita per la democràcia real, pels drets socials; etc. Una aportació ben concreta serien les ensenyances de la sociolingüística catalana de combat, que és una de les escoles sociolingüístiques més potents i originals del món: ben divulgada, revolucionaria el camp internacionalment, i, a més, contribuiria a reforçar la consciència resistent de les nacions oprimides, per exemple, pel putinisme, molt necessitades d’aqueixa clarificació teòrica. A més, som un país europeu i mediterrani; la nostra posició és estratègica per a divulgar principis i mètodes arreu. Penseu que d’ací a vint anys podríem ser la base de rereguarda del moviment amazic. Per exemple.

...................

En aquesta lectura atenta que recomano podríem mirar de fer cas de les persones i grups que cita i mirar de saber qui van ser i què pensaven i deien. Un exercici intel·lectual relativament fàcil i més avui tenint a mà internet.

Comentaris