Democràcia ètnica



El concepte de "Democràcia ètnica" és molt nou i encara s'ha usat ben poc fins ara. Però ens sembla que aporta molta claredat sobre una colla de fets ben greus que passen actualment al món i creiem que és convenient anar-lo coneixent. Per això volem fer-ne aquí una breu presentació que ens ajudi a entendre'l.
        Una bona explicació l'hem trobada avui mateix a l'editorial "El drama de la 'democràcia ètnica' als Estats Units... i a Espanya", de Vicent Partal al VilaWeb d'avui 1 de juny. Ens diu allà Vicent Partal entre altres coses:
Per ‘democràcia ètnica’ s’entén aquella situació en què un mateix sistema polític combina una estructura de dominació i repressió ètnica amb el reconeixement dels drets democràtics, polítics i civils per a tota la població, incloses les minories. D’acord amb aquest esquema, no són perseguits necessàriament i en tot moment tots els ciutadans que pertanyen a un grup nacional (no és per tant una ‘democràcia Herrenvolk’, com es definia l’apartheid sud-africà), però en canvi tots els membres d’una minoria nacional saben que són sospitosos d’una manera especial i que seran tractats de manera discriminatòria en el cas que els passe res, precisament pel fet que no pertanyen a la ‘nació central’, que monopolitza el control de l’estat. De manera que la mateixa baralla de bar t’envia a la presó durant molts anys si passa a Altsasu i ets basc o ni tan sols hi intervé la policia si passa a Madrid i els participants són espanyols. I la mateixa policia et pega violentament si intentes votar l’autodeterminació a Catalunya encara que siga legal però no et pega i et deixa fer si ets un nacionalista espanyol, encara que et manifestes violant l’estat d’alarma i les mesures estrictes de confinament decretades pel mateix govern. O, tornant als Estats Units, saps que si ets afroamericà, com ha tornat a demostrar el cas Lloyd, tens moltes més possibilitats de ser detingut que si no ho ets. En un cas i en un altre el comportament de l’estat, i encara més de l’estat profund, és diferent no pels fets que s’esdevenen sinó per la condició nacional, ètnica, de grup, dels individus implicats.
        També hem trobat aplicat aquest concepte en alguns escrits en anglès referents a Israel-Palestina, on s'explica com només els jueus tenen plens drets democràtics i no els palestins i com va endavant l'ocupació de territoris de cara a completar l'Eretz Israel, la Terra Promesa que Iahwè els havia concedit en la nit dels temps. S'eradiquen sistemàticament comunitats enteres habitades pels 'altres', destruint les seves cases i fent fracassar qualsevol procés de pau.    

Comentaris