Necropolítica, la sobirania sobre la vida i la mort

  Achille Mbembe 2.JPG

Pel filòsof camerunès Achille Mbembe el sistema capitalista actual, que ell anomena 'necroliberalisme', es basa en la distribució desigual de l'oportunitat de viure i de morir.

En una entrevista, publicada a Gauchazh el 31 de març passat, el filòsof  afirmava, entre altres coses:

‘Ara tots tenim el poder de matar. L’aïllament és només una manera de regular aquest poder. El sistema capitalista es basa en la distribució desigual de viure o morir. Aquesta lògica de sacrifici sempre ha estat al cor del neoliberalisme, que hauríem d’anomenar necroliberalisme. Aquest sistema sempre ha funcionat amb la idea que algú val més que no pas alguns altres. Els que no tenen valor poden ser descartats.’
     Respecte de les conseqüències de la pandèmia, afirma: «Canviarà la manera de relacionar-nos amb el nostre cos. El nostre cos s’ha convertit en una amenaça per a nosaltres mateixos. La segona conseqüència és la transformació de la manera de pensar sobre el futur, la nostra consciència del temps. De sobte, no sabem com serà l’endemà.»
     I sobre el futur, opina: «La pròxima vegada serem colpejats encara més fort. […] Hi ha en joc la humanitat. El fet que revela aquesta pandèmia, si ens la prenem seriosament, és que la nostra història aquí a la Terra no és garantida. No hi ha garantia que serem aquí per sempre. Que sigui plausible que la vida continuï sense nosaltres és el tema clau d’aquest segle.»

Podeu llegir el text complet d'on hem extret aquestes reflexions. Us el recomano.

 

Comentaris